Darmowa wysyłka od 200zł
Darmowa wysyłka od 200zł
14-dni na zwrot
Darmowa pomoc w wyborze
Nowy produkt
Świeże owoce i sok aroniowy powodują znaczne obniżenie ciśnienia krwi w chorobie nadciśnieniowej. U ludzi z ciśnieniem normalnym działania takiego nie obserwuje się. Zawarte w owocach antocyjany, normalizują krążenie obwodowe, garbniki i kwasy organiczne działają przeciwzapalne.
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Świeży, charakterystyczny napar o lekko cierpkim smaku i głębokiej, ciemnej barwie, doskonale orzeźwia i naturalnie pobudza umysł i ciało. Nie zawiera kofeiny ani teiny, co pozwala delektować się wspaniałym aromatem naparu w dowolnej ilości i o każdej porze dnia, zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Surowcem zielarskim jest owoc aronii w stanie świeżym i wysuszonym. Owoce zawierają cukry, kwasy organiczne, flawony, antocyjany, pektyny, sole mineralne, znaczne ilości witaminy P (do 0,5%), a także witaminy: C, B1, B6, E, PP i beta-karoten. Wszystkie witaminy dobrze zachowują się w owocach aż do wiosny. Zebrane owoce przez długi okres nie psują się, ponieważ zawierają również substancje bakteriostatyczne.
Świeże owoce i sok aroniowy powodują znaczne obniżenie ciśnienia krwi w chorobie nadciśnieniowej. U ludzi z ciśnieniem normalnym działania takiego nie obserwuje się. Zawarte w owocach antocyjany, normalizują krążenie obwodowe, garbniki i kwasy organiczne działają przeciwzapalne.
Syrop aroniowy jest używany do wyrobu preparatów zwiększających odporność organizmu i przeciwgorączkowych oraz wykrztuśnych. Zalecany jest przy obniżonej odporności na infekcje, szczególnie górnych dróg oddechowych, a także przy osłabieniu organizmu po chorobach, w których przez dłuższy czas stosowano antybiotyki.
W gospodarstwie domowym z owoców aronii sporządza się soki, kompoty, kisiele, marmolady, dżemy, wina likiery napoje chłodzące. Suszone owoce są składnikiem herbatek owocowych i owocowo – ziołowych.
SPOSÓB UŻYCIA: Jedną łyżeczkę owoców aronii zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut.
SKŁAD: owoc aronii (produkt rolnictwa ekologicznego) 100%
OPAKOWANIE: 100 g