Funkcjonalne

Herbatka ekologiczna ziele glistnika DARY NATURY 25 g Zobacz większe

Herbatka ekologiczna ziele glistnika DARY NATURY 50 g

Producent: DARY NATURY

Nowy produkt

Zarówno ziele, jak i korzeń glistnika używano do celów leczniczych już za czasów antycznych. Zalecano go wtedy przede wszystkim jako lek na żółtaczkę i przeciwgorączkowy. Średniowieczni alchemicy uznawali żółty korzeń glistnika za kamień mądrości i nazywali darem niebios (coeli donum), stąd jego gatunkowa łacińska nazwa.

Więcej szczegółów

Zarówno ziele, jak i korzeń glistnika używano do celów leczniczych już za czasów antycznych. Zalecano go wtedy przede wszystkim jako lek na żółtaczkę i przeciwgorączkowy. Średniowieczni alchemicy uznawali żółty korzeń glistnika za kamień mądrości i nazywali darem niebios (coeli donum), stąd jego gatunkowa łacińska nazwa.

Tradycyjnie leczono nim kurzajki i odciski. Dawniej sprawdzał się również e leczeniu grzybic skóry, łuszczycy, uszkodzeń skóry i ran. Obecnie często wchodzi w skład herbatek pozytywnie wpływających na funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego.

W dawnej Polsce używano tej rośliny do odrobaczania przewodu pokarmowego, stąd jego nazwa glistnik, a także jako „pułapkę” na ptaki i ryby, podając im ziarna pszenicy wymoczone w pomarańczowym soku ziela. Cała roślina zawiera żółtopomarańczowy sok, wyciekający po złamaniu łodygi. W lecznictwie ludowym wielu krajów, ten sok od wieków uchodzi za skuteczny środek do przyżegania brodawek i kurzajek.

Również współczesna medycyna do celów leczniczych używa zarówno ziela, jak i korzenia glistnika. Zawarte w nich substancje działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i moczowych, narządów rodnych, a także oskrzeli. W związku z tym ziele glistnika stosuje się przy bólach brzucha spowodowanych kolką jelitową, wątrobową lub w obrębie dróg żółciowych i moczowych. Poza tym jest stosowany przy zaburzeniach wydzielania żółci, a także w stanach skurczowych przewodu pokarmowego, w nieżytach gardła i oskrzeli oraz przy suchym kaszlu.



SPOSÓB UŻYCIA: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.

SKŁAD: ziele glistnika (produkt rolnictwa ekologicznego) 100%

OPAKOWANIE: 50 g

30 innych produktów w tej samej kategorii: