Darmowa wysyłka od 200zł
Darmowa wysyłka od 200zł
14-dni na zwrot
Darmowa pomoc w wyborze
Podkategorie
Kiedy producent może nazwać swoją żywność "EKO" lub "BIO"? Według prawa unijnego wtedy, kiedy w co najmniej 95 proc. wyprodukuje ją metodami ekologicznymi. W przypadku upraw rolnych ważne jest, by ziemia, na której stoi gospodarstwo, była czysta, więc odpadają uprawy przydrożne, gdyż gleba zawiera tam zbyt dużo ołowiu i innych zanieczyszczeń.
Len mielony uzyskany w procesie odtłuszczania jest doskonałym składnikiem codziennej zbilansowanej diety. Nasiona lnu wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, wspierają prawidłową perystaltykę jelit, a także ułatwiają prawidłowe wypróżnianie. Ponadto nasiona lnu nie zawierają glutenu.
Mielone nasiona konopi siewnych (Cannabis sativa) uzyskane w procesie odtłuszczania stanowią cenne uzupełnienie zbilansowanej diety. Nasiona konopi charakteryzują się wysoką zawartością białka. Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, a także pomaga w jej utrzymaniu. Ponadto białko pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Nasiona chia charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz są źródłem białka, dlatego stanowią cenne uzupełnienie zróżnicowanej diety. Ponadto cechują się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3, do których należy kwas alfa-linolenowy (ALA).
Błonnik + żywe kultury bakterii to połączenie roślinnych składników: mielonych nasion lnu zwyczajnego, łusek babki jajowatej, błonnika jabłkowego oraz inuliny i mikrokapsułkowanych żywych kultur bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103).
Olej arganowy to jeden z najbardziej cenionych olejów na świecie. Olej ten otrzymywany jest w wyniku tłoczenia nasion arganu (Argania spinosa).
Olejek pichtowy pozyskiwany jest z młodych igieł (cetyny) jodły syberyjskiej. Zaleca się go stosować w okresie jesienno-zimowym oraz w okresie przesilenia wiosennego.
Olej z awokado otrzymywany jest z najdorodniejszych owoców metodą tłoczenia na zimno. Kusi nadzwyczaj bogatym aromatem i łagodnym owocowym smakiem. Wspaniale podkreśla smak potraw przygotowywanych na zimno, zwłaszcza sałatek, surówek, dipów, sosów i pikantnych past.
Olej krokoszowy tłoczony jest na zimno z nasion krokosza barwierskiego. Jest wyśmienitym olejem, znanym już w czasach starożytnych, produkowanym z myślą o dostarczeniu nowych doznań smakowych. Polecany jest do stosowania na zimno do surówek, sałatek, dipów, sosów i past.
Olej kukurydziany uzyskiwany jest z zarodków kukurydzy metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i złocisto-pomarańczowym kolorem. Stanowi idealne uzupełnienie dań przygotowanych na zimno oraz sałatek, surówek, dipów i majonezów.
Olej lniany tłoczony na zimno powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion lnu metodą tłoczenia na zimno. Olej ten ma złocisty kolor i charakterystyczny, lekko goryczkowy smak, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek, dipów, sosów, past serowych, gotowanych warzyw i innych potraw na zimno.
Olej lniany tłoczony na zimno powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion lnu metodą tłoczenia na zimno. Olej ten ma złocisty kolor i charakterystyczny, lekko goryczkowy smak, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek, dipów, sosów, past serowych, gotowanych warzyw i innych potraw na zimno.
Olej z ostropestu otrzymywany jest z wysokiej jakości owoców ostropestu plamistego (Silybum marianum L.) metodą tłoczenia na zimno. Olej ten charakteryzuje się wyraźnym aromatem. Z tego względu stanowi doskonały dodatek do surówek, sałatek i innych potraw przygotowywanych na zimno.